Banskobystrický kraj za najrozvinutejšími regiónmi stále zostáva, v hodnotení je medzi poslednými


Foto: Banskobystrický kraj za najrozvinutejšími regiónmi stále zostáva, v hodnotení je medzi poslednými Foto: ilustračné

Odborníci hodnotili súčasnú úroveň rozvoja krajov a ich pokrok v rozvoji počas predchádzajúcich piatich rokov. Hodnotilo sa v troch oblastiach - v ekonomickej a sociálnej, v oblasti infraštruktúry a verejných službách. „Na Slovensku sa málo hovorí o konkurencii medzi mestami a obcami. Zverejnenie tejto štúdie prispieva k tejto debate. Chceli by sme, aby takáto štúdia mohla prispieť k väčšej kontrole nad smerovaním regiónov,” priblížil profesor EUBA Štefan Rehák.

Podľa štúdie je Bratislavský kraj najrozvinutejším regiónom vo všetkých troch skúmaných oblastiach, v ekonomickej a sociálnej, ako aj v oblasti infraštruktúry a verejných služieb. Trenčiansky kraj zase dominuje v ukazovateľoch hustoty diaľničnej siete a v sociálnych službách, preto skončil na  druhom mieste. „V sociálnej oblasti dosiahol Trenčiansky kraj veľmi dobré výsledky hlavne vďaka nízkej miere chudoby, dlhodobej nezamestnanosti i kriminalite,” uviedli experti v štúdii.

Trnavský kraj sa umiestnil na tretej priečke, k čomu mu pomohli najmä zahraniční investori, ktorí sa zamerali najmä na automobilový a elektrotechnický priemysel. Kraj sa tiež vyznačuje vysokou podnikateľskou činnosťou, nízkou kriminalitou a mierou chudoby. „Vyspelejšie kraje majú oveľa väčší náskok pred ostatnými v tom, že majú nové odvetvia, vyššiu mieru inovatívnosti, lepšiu infraštruktúru a je v nich oveľa viac firiem,” skonštatoval Rehák.

Banskobystrický kraj skončil na konci rebríčka 

Medzi najmenej rozvinuté regióny na Slovensku patrí Prešovský, Banskobystrický a Nitriansky kraj. Banskobystrický kraj zaostáva v sociálnej a ekonomickej dimenzii. Je tu výraznejšie nižšia podnikateľská aktivita, nižšie skóre však dostal aj pri hodnotení zamestnanosti. „Horšie kraje zaostávajú v počte odvetví, inovatívnosti a majú hendikep v infraštruktúre,” doplnil Rehák. Aby sa regiónu začalo dariť, musí sa zlepšiť stav infraštruktúry, skvalitniť verejné služby a prilákať čo najviac investorov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: teraz.sk